Ahir a la tarda vam cloure el 4t Cicle de Conferències Claus per llegir el món, amb l’aportació de Joan Majó, exministre, enginyer industrial i actual President de la Fundació Ernest Lluch.

La seva reflexió, Set claus per entendre el món i millorar-lo, va ser una invitació a entendre el passat per comprendre com hem arribat fins a un present amb un creixement econòmic insostenible, amb les greus conseqüències ecològiques i desigualtats socials que coneixem. Les seves set propostes de canvi per millorar aquesta situació, van girar a l’entorn d’aquests aspectes:

  • el progrés i benestar de la societat no s’ha de mesurar únicament amb el PIB sinó complementar-ho amb altres índex que no són mesurables però que assegurin sobretot el creixement personal i col·lectiu, no només l’econòmic.
  • passar de l’apropiació d’eines i materials que asseguren el benestar a l’augment de l’accés a serveis personals i col·lectius.
  • pel que fa a les fonts d’energia, passar de la combustió a la transformació tot incidint en l’eficiència de l’energia i de l’estalvi de la mateixa.
  • passar de l’excés de consum de minerals i materials a la reutilització, aprofitament, circularitat i menys obsolescència
  • en el camp de les tecnologies digitals, aprofitar al màxim la seva potència per augmentar els components immaterials del benestar, invertint en educació i assegurant l’accés universal i igualtat d’oportunitats per als qui pateixen la bretxa digital.
  • la globalització ha estat asimètrica (no s’ha globalitzat la política) i, en coincidir amb la desregularització dels mercats, qui ara ostenta el poder són aquells que posen en forma de bits les dades, la informació i el capital. Caldrà una nova regularització?
  • davant la insostenibilitat ecològica i social cal revisar els sistemes d’organització social i de consum per tal que les persones i territoris que durant dos segles s’han aprofitat del creixement, facin un pas de generositat per equilibrar la situació.

Aviat la podreu escoltar sencera al nostre canal de youtube!